Tips til å lage en trygg nettside

domän

Det er mye man må tenke over når man skal lage en nettside. Uansett om formålet til nettsiden er å selge produkter som en nettbutikk, å fortelle om de beste hårproduktene på en blogg, eller noe midt i mellom, så er det viktig å ta hensyn til både besøkende og lovgivning for å ha en god nettside.

Dersom man har en nettbutikk eller en tjeneste som brukerne må registrere seg på, er det viktig at man oppbevarer personlig informasjon på en trygg måte. Man skal følge lovgiving om behandling av personopplysninger. Det innebærer at man skal ha samtykke fra brukeren og at det skal inngås en avtale. Når man skal lage en nettside er det viktig å være klar over denne lovgivingen og inkludere en avtaletekst på nettsiden. Nå blir det stadig vanligere å oppbevare informasjonskapsler, eller cookies, på nettet som innebærer at man lagrer informasjon om de som surfer på nettet etter hvilke nettsider de besøker. Disse kapslene lagres lokalt på brukerens datamaskin for at nettleseren skal kunne personliggjøre nettsider og spore hvordan hver enkelt bruker navigerer på nettsiden. Man må alltid opplyse om at man bruker cookies, og som nettside er dette svært nyttige verktøy for å kunne tilpasse nettsiden til hver enkelt bruker.

Om man tenker på å starte opp en gambling- eller konkurransenettside hvor brukerne spiller eller konkurrerer mot en datamaskin, så er det helt grunnleggende å ha en god algoritme som skaper en tilfeldig sekvens av tall eller hendelser, nemlig en random number generator. Man bruker slike generatorer når man ønsker et tilfeldig og uforutsigbart resultat, for eksempel innen pokerspill eller andre kasinospill på nettet. Det innebærer også at det er helt umulig å fuske eller bedrive bedrageri på nettsteder med slike algoritmer. Man beskytter både innehaveren av nettsiden og brukeren ved å ha en velfungerende generator.

Hvis man ønsker å starte en nettside som forteller om eller selger en helt ny oppfinnelse eller idé, så må man skaffe patent på denne før man setter i gang og viser den frem for offentligheten. Et patent gjør at ingen konkurrenter kan produsere og selge produktene som er basert på den løsningen som en selv har funnet. Når man får innvilget patent fra Patentstyret har man enerett på denne ideen i et begrenset tidsrom. Selve teknologien blir tilgjengelig for alle, og dette kan man gjerne opplyse om på nettsiden. Det innebærer trygghet for innehaveren av nettsiden ved at ingen kan starte opp en forretning som er lik den en selv har opprettet.

Dersom man skal ha bilder på nettsiden sin er det helt grunnleggende å vurdere både opphavsrett og personvern. Når det kommer til opphavsretten til bildet må man kjenne til lovgivingen vedrørende åndsverk. Det innebærer at man alltid skal opplyse om hvor bildet kommer fra og hvem som eier bildet, og man skal alltid inneha tillatelse fra personene man avbilder. Tillatelsen kan være muntlig, men det er viktig at det foreligger en tillatelse fra den avbildede. Den aller beste måten å bruke bilder på nettsiden på er å ta egne bilder eller kjøpe rettigheter til bilder som publiseres på nettsiden. Det innebærer at man selv eier bildene og at man kan bruke dem slik man vil. Dersom andre vil bruke disse bildene, er de nødt til å forholde seg til lovgivningen på området.

Dette er bare noe av det man bør tenke på når det kommer til trygghet ved opprettelsen av en nettside, både for ens egen del som innehaver av nettstedet og for brukernes del. Selv om det er helt enkelt å opprette en hjemmeside som ser profesjonell ut, er det likevel viktig å opptre redelig, seriøs og ærlig for at man skal ha en blomstrende nettside med mange besøkere.