Bruke bilder på riktig måte på nettet

Flera Bilder

Det er mange regler om hvordan man skal bruke bilder på nettet. Det innebærer blant annet at man ikke skal ta bilder fra andre nettsider uten å opplyse om kilde og heller ikke publisere bilder av mennesker som ikke har gitt tillatelse til dette. Den aller enkleste måten å bruke bilder på nettet er å bruke bilder man har tatt selv, men noen ganger er ikke dette en mulighet. Da finnes det også kanaler hvor man kan finne gratis bilder på nettet – helt lovlig.

Det er strenge regler for hvordan man skal bruke bilder på nettet. Disse reglene er enda strengere for kommersielle aktører. Dersom man har for eksempel en nettbutikk eller en nettside, er det grunnleggende at man opplyser om hvor bildene kommer fra, eventuelt tar bildene selv. For private aktører er reglene også strenge, særlig når det gjelder opphavsrett. Mange søker på Google etter bilder og bare rapper dem uten å tenke over det, og plutselig dukker det opp et betalingskrav i postkassen. Her er det én grunnleggende regel: spør om lov først.

Det finnes også nettsider hvor man kan finne gratis bilder som du får lov til å publiserer videre. Man kan for eksempel sortere bildesøket på Google Images slik at man kun får opp resultater som er tillater gjengivelse. Andre nettsteder er Wikimedia Commons, FreeDigitalPhotos, morgueFile og Everystockphoto. Selv på disse nettstedene er det viktig å undersøke hvor mye informasjon om fotografen og nettstedet som må opplyses om ved publisering av bildet.